Min ønskeliste i år

For noen dager siden skrev jeg en liste over bøker dere lesere kan ønske dere til jul. Eller også tips om bøker som er fine å kjøpe til krimelskeren. I dag har jeg funnet frem en liste bøker som jeg ønsker meg selv. Dette er da selvfølgelig bøker jeg ikke har lest selv, men som jeg gjerne ser ligge under juletreet vårt på julaften.

 

jul-juletre-550x715

Bildet er fra plantasjen.no

Djevelen i den hvite byen av Erik Larson, utgitt på Font Forlag 

Forlagets omtale:

Djevelen i den hvite byen er en skrekkelig og altoppslukkende true crime om USAs første kjente seriemorder! Året er 1893. Chicago har fått æren av å arrangere den prestisjefylte verdensutstillingen. Ambisjonen er å overgå Paris, som fire år tidligere slo verden med undring og begeistring, ikke minst takket være Gustave Eiffelstårn. En gruppe unge, ambisiøse arkitekter og ingeniører klarer å bygge «den hvite byen» på rekordtid, og 28 millioner besøkende får smake CornFlakes, kjøpe glidelås, se levende film og kjøre pariserhjul for første gang.

Mange av de besøkende er unge kvinner som søker lykken i storbyen, og flere av dem tar inn på «World’s Fair Hotel». Det blir det siste de gjør. For i skyggen av verdensutstillingen har hotelleieren, den sjarmerende og utspekulerte legen H.H. Holmes, innredet lydtette rom, gasskamre og kremasjonsovner som gjør det mulig for ham å torturere, henrette og skjule mer enn 200 ofre. Djevelen i den hvite byen er den altoppslukende fortellingen om det nesten umulige prosjektet med å stable en verdensutstilling på beina, men også den neglebitende beretningen om jakten på USAs første massemorder.

 

Attentatet av Eirik Jensen, utgitt på Kagge Forlag

Forlagets omtale:

Nyetablerte kriminelle miljøer i Norge er villige til å gå lenger enn før i jakten på profitt. En russisk gangster må rømme fra Moskva etter et mislykket attentat mot en konkurrerende mafiafamilie. Han bosetter seg i Norge og jobber i det stille for å oppnå gudfarstatus i Oslos underverden.
Et spektakulært anslag mot en pengetransport fra Gardermoen forvandler E6 til en brennende krigssone. Ranerne etterlater både drepte og sårede før de forsvinner.
Sjur Holt og Avsnittet for spesielle operasjoner står uten spor og opplever et enormt press både utenfra og innenfra. Når landets justisminister blir skutt, strammes skruen om Holt og hans nærmeste seg enda litt til. Holt vikles inn i et spill som utfordrer både moral, etikk og lojalitet overfor egen arbeidsplass.

«Attentatet» er en hardkokt spenningsroman og beskriver utradisjonelle politimetoder i møte med et fremvoksende internasjonalt og svært brutalt miljø.

 

Mine brødre av Adel Khari Farouq, utgitt på Aschehoug Forlag.

Forlagets omtale:

Romanen er lagt til tidsrommet før og i etterkant av terrorangrepet i Paris. Vi følger en vanlig ungdom fra Oslos østkant, som går på den ene skuffelsen etter den andre. Han kjenner seg utenfor alt, og det er først når han opptas i et muslimsk brorskap at han endelig føler seg hjemme og akseptert.

 

En blodig reise gjennom en væpnet verden av Iain Overton, utgitt på Font Forlag.

Forlagets omtale:

Noen steder er det lettere å skaffe et skytevåpen enn et glass rent vann. Noen steder er det lov å ta med seg skjulte skytevåpen inn i skoler. Noen steder er det flere våpen enn mennesker til å skyte med dem.

Det finnes nesten én milliard skytevåpen rundt om på kloden i dag – flere enn noen gang før. Tolv milliarder kuler blir produsert hvert år, nesten to kuler for hvert menneske i verden. Og så mange som 500 000 mennesker blir drept av dem hvert år. Skytevåpnenes påvirkning er vidtrekkende og ofte vanskelig å få øye på. Og den angår ikke bare de som dør, de sårede, selvmorderne og de sørgende. Den angår oss alle.

En væpnet verden tar deg med på en sjokkerende og oppsiktsvekkende reise. Fra Cape Town til Nord-Irland, Honduras og Utøya, fra våpenmesser i USA og dype skoger i Papua Ny-Guinea til Mosambik og Liberia, Somalia, Israel, Island og Pakistan. Fra massegraver og skytebaner til auksjonshus og direktørkontorer. Iain Overton oppsøker menneskene som berøres av skytevåpen – gjengmedlemmer i Latin-Amerika, våpenprodusenter i Tyrkia, blødende ofre og sørgende pårørende, barnesoldater, massemordere og lobbyister. I denne uhyggelige beretningen om skytevåpnenes virkelighet avdekker han den grufulle sannheten om kreftene som styrer og – altfor ofte – tar livet av oss.

 

På innsiden: Historien om mitt politiliv av Eirik Jensen, utgitt på Kagge Forlag.

Omtale fra forlaget:

Eirik Jensen var i en årrekke en av politiets mest betrodde medarbeidere. Han var utradisjonell og frittalende, og i løpet av sine over tretti år i tjenesten tilegnet han seg betydelig kunnskap om hva som må gjøres for å forebygge kriminalitet.

På innsiden inviteres leseren inn i politiets arbeid. Jensen har gått i bresjen for den såkalte dialogmodellen, der man foregriper kriminalitet ved å snakke med motparten.

Han har gått i dialog med blant annet A-gjengen, B-gjengen, Young Guns, Hells Angels og Bandidos. Tanken er å behandle folk som mennesker, ikke som kriminelle. Så lenge de ikke trår over grensene som loven setter. Slik etablerte han et enormt kontaktnett. Kollegaer omtalte ham som en som var på jobb 24 timer i døgnet. Så smalt det.

 

Tusen dager i fangenskap av Frank Storm Johansen, utgitt på Gyldendal Folag.

Forlagets omtale:

En personlig, rørende og dramatisk tidsvitneskildring.

Frank Storm Johansen arbeidet som jernbanetelegrafist på Trofors stasjon da han i januar 1942 kom inn i det lokale motstandsarbeidet på Helgeland. Den 10. september samme år ble han pågrepet av tysk sikkerhetspoliti i forbindelse med den såkalte Majavass-saken. I Trondheim satt forloveden Ruth og krysset fingrene for at han skulle slippe ut til bryllupet ni dager senere. Slik skulle det ikke gå. Frank Storm Johansen levde i nazistenes fangenskap frem til krigens slutt, først i Falstad fangeleir i Levanger og senere i Sachsenhausen.
Boken består av hovedpersonens egen beretning, slik han skrev den ned i perioden 1945-1986, samt av brev og fotografier. Det unike kildematerialet gjør Tusen dager i fangenskap til en personlig, rørende og dramatisk tidsvitneskildring.

 

Den niende graven av Stefan Ahnhem, utgitt på Aschehoug Forlag.

Omtale fra forlaget:

I et vinterkaldt Stockholm har Sveriges justisminister forsvunnet sporløst på den korte veien mellom riksdagen og en ventende bil. Omtrent samtidig blir konen til en kjent dansk tv-personlighet funnet drept i luksusvillaen nord for København.

Den niende graven er en intrikat konstruert thriller der Stefan Ahnhem forteller hva som fikk politietterforsker Fabian Risk til å forlate Stockholm og flytte tilbake til Helsingborg. Fabian og den danske etterforskeren Dunja Hougaards spor krysser hverandre i et iskaldt Skandinavia der de dras stadig dypere inn i en konspirasjon som viser seg å være verre enn noen av dem hadde kunnet forestille seg. De tvinges til å konfrontere demonene som lurer i menneskenaturens aller mørkeste gjemmer.

Den niende graven er den andre, frittstående boken om Fabian Risk. Det er en intrikat komponert roman som utspiller seg et halvt år før Offer uten ansikt.

 

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr, utgitt på Pantagruel Forlag.

Omtale fra forlaget:

En blind fransk jente en foreldreløs tysk gutt. Begge kjemper for å overleve. Et skjebnemøte i det okkuperte Frankrike der to liv endres for alltid..

Marie-Laure bor med faren i Paris nær det naturhistoriske museet, hvor han er låsemester for museets tusener av låser. Når Marie-Laure blir blind som seksåring, bygger pappa en perfekt miniatyr av nabolaget så hun kan memorere det med hendene og finne veien hjem på egenhånd.

Når hun er tolv år, okkuperer nazistene Paris. Hun og pappa flykter til festningsbyen St. Malo ved kysten, til et familiemedlem. Med seg bærer de en hemmelighet: En juvel som kanskje er museets mest verdifulle edelsten. Har de fått utlevert den ekte steinen eller bare en av flere kopier? Den ekte steinen har en urgammel spådom over seg. Og hensynløse nazister jakter på den.

I en gruveby i Tyskland vokser foreldreløse Werner opp på barnehjem. Hans tekniske begavelse skaffer ham innpass i Hitlers brutale ungdomsorganisasjonen. Werner blir sendt ut på oppdrag for å spore og knuse motstandsfolk på kryss og tvers i Europa.

Sjokkert over krigens og nazistenes brutalitet, ender han i St. Malo, hvor hans skjebne flettes sammen med Marie-Laure.

Med sitt lyrisk vakre språk, har Anthony Doerr skrevet en vidunderlig, fengslende og uforglemmelig historie om en blind jente og en foreldreløs gutt midt under krigens herjinger.

 

eu-julegaverDet er mye forskjellig på listen min, men det de har til felles er krim, krig og politisaker, både virkelige historier, og også historier som tidligere bare har eksistert i hodet til forfatteren. Jeg kunne ha laget en enda lengre liste, da jeg så og si ønsker meg alt som blir utgitt av krim og spenningslitteratur. Men noen ganger må man begrense seg.
Er det noen av mine blogglesere som har lest bøkene på listen? Er det noen jeg burde ta bort? Er det noen som er spesielt gode, så jeg burde ønske meg de litt ekstra mye? En ting er ihvertfall sikkert, og det er at jeg ønsker meg harde pakker under juletreet i år også.

 

Legg igjen en kommentar