Broren av Joakim Zander

Orginaltittel: Orten

Broren av Joakim Zander er utgitt på Gyldendal Forlag i januar 2016. Takk til Gyldendal for leser-eksemplar.

Joakim Zander kom i 2014 ut med sin debutroman Svømmeren. Broren er oppfølgeren og har nettopp kommet ut hos norske bokhandlere.

 

Søsknene Fadi og Yasmine vokser opp i den svenske forstaden Bergstad utenfor Stockholm. De kom til Sverige da de var veldig små og jobbet iherdig gjennom barndommen for å bli integrert. Men i ungdommen skjærer det seg, da de vokser opp blandt fattigdom og gjenger som denne og mange andre forsteder er preget av.
Da Fadi og kameratene bryter seg inn på arbeidsplassen til Yasmine, med hennes personlige kode til alarmen, reiser Yasmine vekk. Vekk fra familien og alt Bergstad bringer med seg. Hun flykter sammen med kjæresten til New York, hvor hun ikke gir lyd fra seg til noen. Hun leser mailer hun får, men svarer aldri på noen.

Fadi på sin side, mister kontakt med kameratene sine og finner støtte i religion. Han kommer etter en tid i kontakt med islamister, og det tar ikke lang tid før han vil reise ned til Syria for å utkjempe Jihad.

Noen måneder etter at Fadi har reist til Syria, kommer beskjeden om at han er drept i et droneangrep.
Men ikke lenge etter er det noen som observerer Fadi i Bergstad, og Yasmine mottar en mail fra moren om at hun må komme hjem.

Det er ikke mange ganger i sitt liv Yasmine har hørt på moren, men nå gjør hun alt hun kan for å komme seg hjem fra New York, hun er pengelens, men finner snart en måte.

Samtidig, i London, opplever svenske Klara, som jobber i en forskerinstitusjon, en mengde merkelige ting. Hun blir frastjålet pc’n sin når hun er på vei hjem fra en pub. Men bare noen dager senere kommer noen å leverer tilbake pc’n på stampuben der hun hadde vært den dagen pc’n ble stjålet.

Broren.jpg

 

I Broren møter vi i hovedsak tre personer. Det er søsknene Fadi og Yasmine, og det er svenske Klara som bor i London.

Alle tre historiene er delt opp i kapitler og er fordelt over fire år. Mens historiene til Klara og Yasmine i hovedsak foregår parallellt i nåtid, starter historien til Fadi fire år tidligere- Fadis historie blir også fortalt i førsteperson.

Broren er en veldig aktuell bok, da det er en god del norske- og svenske unge menn som velger å reise til Syria for å kjempe sammen med IS.
Men boken handler om så mye mer enn det. Vi har brorskap, lojalitet, hvordan det er å vokse opp som minoritet i Sverige. Vi har historier om opprør, lobbyvirksomhet og mye spenning.
Broren er ikke en standard krim bok, der noen blir drept, også er det en etterforsker av mer eller mindre lurvete slag som skal finne ut av dette. Misforstå meg rett, jeg er veldig glad i den klassiske krimboka også, men Broren er helt annerledes. Men veldig spennende! Absolutt verdt for alle å lese!

Hvis du er interessert i å lese andres meninger om denne boken, så har Tine sin blogg skrevet om den her.

 

Reklame

2 tanker på “Broren av Joakim Zander

  1. Flott omtale! Blir så glad når andre leser og ikke minst liker de bøkene som jeg liker godt. Denne her gikk rett hjem hos meg, så jeg håper mange får øynene opp for den. Glad du sier at det ikke er en krim etter standard oppskrift, for det er det ikke. Takk for linking, og ha en fortsatt fin søndag!

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Svømmeren av Joakim Zander | My Criminal Mind

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s