Kledd naken av Agnes Matre

Blir utgitt 18. september 2015 og blir gitt ut på både nynorsk og bokmål.
Manuset er gitt på pdf av forlaget.

Agnes Lovise Matre jobber til vanlig som lærer i Haugesund. Kledd 11830767_10153030700067091_603881175_nNaken er hennes andre skjønnlitterære roman. Hun har tidligere gitt ut Stryk Meg Over Håret som omhandler spiseforstyrrelser. I Kledd Naken er det voldtekt i nære sosiale relasjoner som står på dagsordenen.

For noen år siden, publiserte Statistisk Sentralbyrå at kun 10% av alle voldtekter blir anmeldt, selv når overgriperen er kjent. Og at bare 1 av 10 anmeldte voldtekter ender med domfeldelse av overgriperen. 

Iselin og ektemannen Trond bor på barndomsbygda hennes i idylliske Øystese i Hardanger. Hun jobber som lærer og han jobber skift på nordsjøen. De har vært kjærester siden ungdomsskolen og har to barn, Jonas og Sara, sammen.
Livet kunne egentlig ikke mye bedre, det er bare Iselins mørkeredsel som legger en liten demper på hennes lykke.
Men lykken skulle ikke vare evig, etter en litt for  fuktig bygdefest endrer livet seg brutalt for Iselin. På vei hjem får hun følge av en hun kjenner godt og som bor i nærheten av henne. Det ender med at han voldtar henne brutalt.
Hun klarer å skjule voldtekten for sin mann, da han reiser allerede neste dag. Og hun bestemmer seg for å ikke anmelde. Dette skal hun klare seg gjennom på egen hånd.
Men så våkner det store bygdedyret. Og sladderen som går er langt fra sannheten.


I Kledd Naken tar Agnes Matre opp et tema som trengs å taes opp. Voldtekt i sosiale relasjoner skjer med så mange jenter og kvinner over hele verden. Veldig mange velger å ikke anmelde voldtekten pga skam og rykteflom.
Vi får følge Iselin i både tiden før og etter voldtekten. Hvordan denne voldtekten påvirker hennes kropp, følelsesliv og sosiale liv.

Det er veldig mye vond lesing, og jeg byttet på å gråte og å være fly forbannet mens jeg leste. Det er ikke ofte jeg blir påvirket på denne måten når jeg leser. Jeg kan syns mye om karakterer i bøkene, men det er sjelden jeg føler på et hat mot en karakter som jeg gjorde da jeg leste Kledd Naken. Mye er på grunn av tematikken, voldtekt er et av mine største mareritt å oppleve, men også fordi Agnes Matre beskriver Iselins følelser og tanker på en så levende måte. Det er nesten som at man snakker med ei venninne som har opplevd dette. Jeg har fortsatt vondt langt inn i hjertet mitt, selv mange timer etter at jeg avsluttet boken.

Bildet er fra agnesmatre.com

Bildet er fra agnesmatre.com

Jeg vil anbefale absolutt alle til å lese denne boken, jenter, gutter, kvinner og menn. Jo mer vi snakker og leser om dette temaet, jo bedre er det!

Reklame

10 tanker på “Kledd naken av Agnes Matre

  1. Tilbaketråkk: Julegavetips for spenningselskeren | My Criminal Mind

  2. Tilbaketråkk: Bloggen er 1 år i dag! | My Criminal Mind

  3. Tilbaketråkk: Stryk meg over håret av Agnes L. Matre | My Criminal Mind

  4. Tilbaketråkk: Agnes Lovise Matre – Kledd naken |

  5. Tilbaketråkk: Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre – My Criminal Mind

  6. Tilbaketråkk: Krimdebut som røsker i hjerterota | Debatt1

  7. Tilbaketråkk: Iskald – Agnes Lovise Matre – My Criminal Mind

  8. Tilbaketråkk: Ny krim fra Agnes Lovise Matre | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s