Iskald – Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre er en norsk forfatter, bosatt i Haugesund. Hun debuterte i 2012 med boken «Stryk meg over håret». I 2015 kom den sterke romanen «Kledd Naken» som til dags dato er en av de sterkeste bøkene jeg har lest. Etter «Kledd Naken» ble hun signert av Gyldendal, der også pocket utgaven av «Kledd Naken» ble gitt ut. I 2017 kom hennes første krim ut, «Skinnet Bedrar». Det var med stor spenning jeg begynte på hennes nyutgitte bok «Iskald» for noen dager siden.

Omtale fra forlaget:
Klokken 05.00 ljomer lyden fra fløyta på MF «Utne» mellom fjellene i Hardanger. Norseman Xtreme er i gang, verdens tøffeste og desidert kaldeste triatlonkonkurranse. Den lokale lensmannen Bengt Alvsaker er én av 250 nervøse utøvere som hopper i den mørke, iskalde fjorden. Men da han og de andre svømmerne har kavet seg i land i Eidfjord for å hive seg på syklene, ligger en skikkelse med startnummer 22 livløs igjen i vannet.
Da opptellingen gjøres ved konkurransens slutt, viser det seg at en deltaker med samme startnummer likevel er kommet velberget i mål på Gaustadtoppen. Hvem er da den druknede, og hvordan havnet han blant Xtreme-deltakerne? Det blir snart åpenbart at det ikke var en ulykke.
Bengt Alvsaker og hans team står foran sin hittil mest kompliserte sak. Jakten på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet skal virvle opp mye grums og avdekke gamle betente hemmeligheter. De idylliske Hardanger-bygdene blir aldri de samme igjen.

Underholdende og lettlest
Som nevnt tidligere, så var jeg spent på oppfølgeren til «Skinnet bedrar» før jeg begynte å lese den. Og jeg syns Agnes Matre klarer, i det store og det hele, å innfri de forventningene jeg hadde. La meg begynne med det jeg likte med boken. For det er ikke lite. Jeg syns hun har funnet en spennende ramme rundt forbrytelsene som skjer i denne krimboken. Vi har i tillegg til Norseman Xtreme, predikanter, utpressing, og mørke hemmeligheter. I tillegg syns jeg språket flyter godt, og det klarer å dra meg som leser inn i historien. Jeg syns kanskje første halvdel av boken er best, og jeg skal forklare hvorfor. Og da kommer jeg til det jeg gjerne skulle sett var annerledes. Spenningen, og de forskjellige trådene i etterforskningen kunne gjerne vært enda bedre beskrevet. Jeg syns også at den siste spenningskurven og avslutningen kunne vært dratt ut litt mer. Det ble litt bråstopp dessverre. Boka er i tillegg under 300 sider, så det hadde ikke gjort noe om det hadde blitt femti sider til f,eks.
Men alt i alt er dette er god og lettlest krim, selv om den etter min mening ikke når helt opp til hennes forrige. Den er bra, men kunne lett ha blitt enda bedre med litt mer kjøtt på beina.

Tine har også skrevet litt om Iskald. Hennes omtale kan leses her.

Tittel: Iskald
Utgitt: Mai 2019
Forlag: Gyldendal
Sjanger : Krim
Kilde: Lesereksemplar
Format: Innbundet
Antall sider: 293
Terningkast: 5-

Reklame

8 tanker på “Iskald – Agnes Lovise Matre

 1. Har også lest denne nå, og synes den var litt treg. Plottet i seg selv er godt, men tempoet kunne vært skrudd opp. Håper det blir bedre neste gang.

  Liker

   • I prinsippet, ja, men du har gitt høyere terningkast enn jeg ville gjort (eller ga- bokelskere, goodreads..). For meg er ikke dette en femmer-krim;) Heller mer mellom 3 og 4. Plott og språk trekker opp, tempoet og slutten ned. Men så er jeg kresen på femmerne, og seksere får nesten ingen av meg.

    Liker

   • Jeg har nok en tendens til å sammenligne bøker med de jeg har lest den senere tid. Jeg ga Ualminnelige mennesker en 4’er, og jeg likte Iskald bedre enn den, så da ble det en 5’er med minustegn. Ikke alltid like lett å plassere den terningen 😉

    Liker

 2. Det blir vel lett til det.. Jeg holder meg stort sett unna terningkast på bloggen , da jeg vet at forlag ofte bruker dem i blurbing og markedsføring. Vi helst stå for de prikkene i ettertid..
  Men på goodreads og bokelskere er det litt annerledes, et temperaturmål der og da.

  Hadde tenkt å starte på Ulaminnelige mennesker i kveld, men nå ble jeg skeptisk. Du er ikke førstemann som sier at den er litt treg.. men tregere enn Iskald, orker jeg ikke nå. Så da legger jeg den til siden og satser på Grønlandsk/dnask iskald krim; Kald angst av Mads P Nordbo istedet.

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Ny krim fra Agnes Lovise Matre | Debatt1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s