Når det mørkner av Jørn Lier Horst – En William Wisting krim

Utgis på Gyldendal Forlag lørdag 5. november 2016.

Bildet fra nrk.no

Bildet fra nrk.no

 

Jørn Lier Horst startet sin forfatterkarriere i 2004 da han ga ut sin første bok om William Wisting. Serien ble så populær at han senere sluttet jobben sin i politiet for å fortsette som forfatter på heltid. I tillegg til bøkene om William Wisting, har Horst skrevet en rekke bøker for barn og ungdom. Når det mørkner er bok nummer 11 i den populære krimserien. Tidligere har jeg skrevet om Hulemannen og Blindgang. I Når det mørkner, så skal vi tilbake 33 år i tid, og vi møter William Wisting som ung mann.

 

 

Det nærmer seg jul i 1983, og William Wisting har nesten nettopp blitt pappa til tvillinger og jobber som konstabel på politivakta. Mens han er på vakt, skjer det et brutalt ran og Wisting og hans kollega havner midt opp i det. Ranerne kommer seg unna, og mer erfarne etterforskere blir satt på saken. Men Wisting klarer ikke helt å la saken ligge, så han følger med på hva som skjer selv om han holder seg i bakgrunnen.

En venn av familien har fått høre om en gammel veteranbil som står på en falleferdig låve, og for å hjelpe vennen, så tilbyr Wisting seg å undersøke hvem eieren av bilen er. Mens han er ute på loven, så oppdager Wisting at det er kulehull i bilen og undersøker saken nærmere. Ganske raskt oppdager han at han har snublet borti en uoppklart forsvinning som skjedde for mange år siden. Mye tyder på at sjåføren av bilen ikke har kommet levende fra sin siste kjøretur.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet.)

nar-det-morkner-jorn-lier-horst

Jeg har likt de andre bøkene til Horst veldig godt, og jeg syns det er veldig morsomt å bli kjent med en ung William Wisting. Som vanlig, skriver Horst så det suser. Man blir dratt inn i handlingen med en gang, og det er i og for seg veldig bra, boken er ikke like lang som de tidligere bøkene om William Wisting. Jeg føler Horst beskriver det tidlige åttitall på en meget troverdig måte. Det er helt andre etterfoskningsmetoder enn det vi er vant til i bøker fra våre dager. Det er morsomt å lese om Wisting som en ung familiefar, og også som en noe usikker og uerfaren etterforsker. Han jobber jo ikke en gang som etterforsker i 1983, men etterforsker saken fra låven på fritiden. Noen blemmer går han også på, selv om han virkelig har hodet på rett plass. Er fint å se at Horst ikke har latt Wisting være en komplett etterforsker fra dag en, at han også har skapt seg erfaring etterhvert.

Jeg har kost meg veldig med boken, og syns egentlig den var altfor kort. Anbefales til nye og gamle Wisting fans rundt om.

Tusen takk til forlaget for lesereksemplar.

6 tanker på “Når det mørkner av Jørn Lier Horst – En William Wisting krim

  1. Spennende å lese din omtale av boken, den var betydelig mer positiv enn omtalen jeg leste i Dagbladet i dag. Selv har jeg lest en del av bøkene hans, men syntes den fra i fjor var tam og kjedelig, så det spørs om denne når toppen av «skal lese» bunken 🙂

    Likt av 1 person

  2. Tilbaketråkk: Julegavetips for krimelskeren | My Criminal Mind

  3. Tilbaketråkk: Katharina-koden av Jørn Lier Horst – My Criminal Mind

  4. Tilbaketråkk: Jakthundene – Jørn Lier Horst | My Criminal Mind – En bokblogg

  5. Tilbaketråkk: Det innerste rommet – Jørn Lier Horst | My Criminal Mind – En bokblogg

Legg igjen en kommentar