Forvandlingen av John Grisham

Utgitt på Cappelen Damm i 2016.

Orginaltittel: Gray Mountain

John Grisham

Bildet er fra cappelendamm.no

 

John Grisham er en amerikansk forfatter med en enorm suksess. Vi har vel alle hørt om bøkene (eller filmene) Pelikanrapporten, Firmaets Mann og Klienten. Grishams bøker er solgt i mer enn 300 millioner eksemplarer på verdensbasis og er oversatt til mer enn 40 språk. Jeg har lest flere av hans bøker tidligere, men det var før denne bloggen ble født, så noen anmeldelser fins ikke.

 

 

Samantha Kofer er en vellykket advokat som jobber i en av Manhattans største og mest innflytelsesrike advokatkontor. Jobben var kjedelig, men den betalte bra, og det var lyse fremtidsutsikter i firmaet. Helt til finanskrisen inntreffer og firmaet må kvitte seg med mange ansatte. En av dem er Samantha. Hun blir permittert, under forutsetning av at hun tar på seg frivillig arbeid som praktikant.

Hun får jobb i et firma som driver med fri-rettshjelp i en liten by ved Appalacha-fjellene. Der er kull-industrien stor, og de turer frem som de selv vil uten at noen kan gjøre noe med det. Samantha skal hjelpe den fattige befolkningen med rettigheter i forhold til skader de har blitt påført av å jobbe med kull og annet som innbyggerne trenger hjelp med.

Samantha finner raskt jobben mye mer givene enn å lese sakspapirer i New York. Og hun får straks flere venner i den lille byen. En av dem er advokaten Donovan Gray som gjør alt han kan for å knekke kullindustrien, en industri som han har personlige erfaringer med. Samantha blir trukket inn i noen av sakene, og får erfare at det er folk på begge sider som strekker seg langt for at sakene skal gå i deres favør. Det er ikke fritt for at det kan bli farlig å kjempe mot den store industrien..

 

Forvandlingen - Grisham

Det er ikke mye jeg har lest av John Grisham tidligere, men det jeg har lest har jeg likt. Det er tydelig at han selv har bakgrunn fra jussens verden, da de bøkene jeg har lest, har handlet om nettopp advokater. Det er  jo et helt annet system med store advokatfirmaer i USA enn det det er her hjemme. Men det er ikke til å komme fra at det er et yrke med høy prestisje også her.

I Forvandlingen, syns egentlig boken kunne beholdt orginatittelen sin, følger vi en ung kvinne som nettopp har mistet jobben sin i New York, og blir mer eller mindre tvunget til et år med veldedig juss-arbeid for å beholde helseforsikringen hun har i det store advokatfirmaet.Jeg syns Grisham beskriver miljøet i dette store firmaet på en troverdig måte, jeg har jo selvsagt selv ingen erfaring fra et slikt firma, men jeg har lest nok bøker om amerikanske advokater til at jeg kjenner igjen systemet og miljøet. Etter at hun har flyttet til Brady, syns jeg Samantha gjennomgår det enhver annen ville ha gjort ved å flytte fra en storby til en småby. Hun trives godt, men samtidig melder stadig savnet etter venner og livet i storbyen seg. Selv om hun ikke savner den eksakte jobben noe særlig.

Det er morsomt å følge utviklingen til Samantha fra en litt usikker jente som knapt har praktisert juss, kun lest sakspapirer, til den stødige kvinnen som vinner frem sin første sak.

Noe som er vondt å lese om er hvordan de store selskapene turer frem og ødelegger naturen og forurenser slik at lokalbefolkningen blir syke og dør. Litt vanskelig for ei som er oppvokst i Norge å tro at de store selskapene kan holde på slik uten at noen setter en stopper for det. Her ville det aldri ha skjedd, ihvertfall ikke i så stor skala som det skrives om i Forvandlingen. Men så vet vi også at ting er annerledes i statene enn det det er her. Jeg håper for guds skyld at det som foregår i boken ikke stemmer med virkeligheten, for det er isåfall skremmende lesing.

Det er en litt åpen slutt på Forvandlingen, så jeg håper at vi om ikke altfor lenge kan treffe på Samantha Kofer igjen.

Jeg har kosa meg veldig med denne boken, og jeg kan varmt anbefale den videre!

Tusen takk til Cappelen Damm for lesereksemplar.

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s